Kışa Hazırlık 1 – Müstakil Evlerde Kışa Hazırlık

Müstakil evlerde kışa hazırlık yaparken ilk yapılması gereken iş, evin ısısını korumaktır. Bu amaçla öncelikle pencere ve kapı contalarının kontrol edilmesi, varsa eksikliklerin tamamlanması gerekir. Ayrıca pencere ve kapılardaki boşluklar köpükle doldurularak ısınma kaybı engellenir. Ayrıca perdelerin kalın ve yalıtımlı olması, ısı kaybını önlemede etkilidir. Bunun yanı sıra duvarlardaki boşlukların da dolgu malzemeleriyle doldurulması önerilir.

Kış mevsimi yaklaşırken pek çok kişi evini kışa hazırlama konusunu merak eder. Kış mevsimi çoğu zaman zorlu bir mevsimdir. Bu nedenle hepimiz, evlerimizin de kışa hazırlıklı olmasını isteriz. Bunun için de elbette bazı önlemlere ve kontrollere gerek duyarız. İşte müstakil evlerde kışa hazırlık için yapmanız gereken 10 önemli iş.

Kışa Hazırlık 1 – Müstakil Evlerde Kışa Hazırlık

  • Liste Çıkarın.

Müstakil evlerde kışa hazırlık aşamasında ilk yapmanız gereken şey liste çıkarmaktır. Öncelikle yapılması gereken işleri belirleyin. Bunları önem ve süre sırasına dizin. Ardından sırayla listedeki işleri yapmaya başlayabilirsiniz.

  • Isınma sistemini kontrol edin.

Isınma sistemleri, doğalgaz, elektrik, kömür, odun veya sıvı yakıt gibi çeşitli yakıt türleriyle çalışabilirler. Bu nedenle, kışa hazırlık sürecinde öncelikle kullanılan yakıt türüne uygun olan ısıtma sistemlerinin tercih edilmesi önemlidir. Örneğin, doğalgaz ile çalışan kombi veya peteklerin bakımı yapılmalı, elektrikli ısıtıcıların kablo ve fişleri kontrol edilmeli, kömür sobalarının baca ve boruları temizlenmeli, odun sobalarının da baca ve bacalık durumları kontrol edilmelidir.

Isınma sistemlerinin kontrol edilmesi, sadece kullanılan yakıt türüne göre değil, aynı zamanda sistemin verimliliği açısından da önemlidir. Örneğin, peteklerin üzerinde biriken tozlar, ısıtma verimliliğini azaltırken, kombilerin filtrelerinde biriken kirler, kombinin performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, ısıtma sistemlerinin bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

Çoğu ısıtma ve klima sistemi 12 ila 15 yıl arasında dayanır. Eviniz kaloriferle ısınıyorsa kazan kontrolü yapın ya da yaptırın. Petekleri de her 3 yılda bir temizletmekte fayda vardır. Doğal gaz kullanıyorsanız kombinizi kontrol edin. Soğuk havalar başlamadan önce en azından yapılması gereken işlemlerle ilgili bilgi edinin.

  • Dış cephe kontrolü yapın.

Dış cephe kontrolü, evinizin kış koşullarına dayanıklılığını arttırmak ve enerji tasarrufu sağlamak için yapılması gereken önemli bir adımdır. Bu nedenle, evinizin dış cephesindeki herhangi bir hasarın veya çatlamaların, izolasyonun eksik olduğu yerlerin veya su sızıntılarının tespit edilmesi önemlidir. Dış cephe kontrolü yapmadan önce, iyi bir planlama yapmak ve gerekli ekipmanları temin etmek gereklidir.

Dış cephe kontrolü sırasında, evinizin izolasyonunu da kontrol etmeniz gerekmektedir. İzolasyon, evinizin içindeki sıcaklığı korumanıza yardımcı olur ve enerji tasarrufu sağlar. Evinizdeki izolasyon eksikliği, faturalarınızın yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle, evinizin izolasyonunu arttırmak için ek izolasyon malzemeleri ekleyebilir veya eksik olanları tamamlayabilirsiniz.

Kış gelmeden önce evinizin dış cephesinde herhangi bir çatlak ya da başka bir sorun için kontrol edin. Dış cephe ahşap ise, ahşabın bakımlarını mutlaka yapın. Yalıtım konusunda sorun yaşıyorsanız, sorunları giderin. Gerekirse uzmanlardan yardım alın. Kışın ortasında yalıtım işiyle uğraşmak çok zor olacaktır.

  • Drenaj kontrolü yapın.

Temelinizin etrafındaki toprağın çökmediğinden emin olun. Temelinizde su toplanması için alanlar yaratın. Alçak bir yer bulursanız, biraz toprakla doldurun. Ardından etrafta dolaşın ve yağmur oluğu iniş borularınızı kontrol edin. Suyun evden uzaklaştırıldığından emin olun. Gerekirse iniş borusu genişleticileri ekleyin. Temelin etrafındaki doymuş toprak, kış aylarında donup eridiği için ciddi sorunlara yol açabilir.

  • Şömine temizliği yapın.

Müstakil ev sahipleri için kış aylarında en önemli konulardan biri, evlerinde konforlu bir ortam yaratmak için hazırlık yapmaktır. Bu hazırlıkların arasında en önemlilerinden biri de şömine temizliğidir.

Şömineler, kış aylarında evlerimizi ısıtmak için sıklıkla kullanılır. Ancak, kullanım öncesinde şöminelerin temizlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü yıllık kullanım süresi boyunca şöminelerde biriken kir ve duman kalıntıları, hem sağlığımıza zarar verebilir hem de şöminenin performansını etkileyebilir.

Bacanızı temizleyin ve yakacak odun sipariş edin. Kışın sıcacık ateşleri yakmaya başlamadan önce şöminenizi temizletin ve kontrol ettirin. İyi bir baca temizleme şirketi, şöminenin kullanımının güvenli olmasını sağlar ve ayrıca bakım sorunlarını da tespit edebilir.

Yakacak odun siparişi işini de halledin. Geçen yıllardan kalma odun varsa, iyi durumda olup olmadığına bakın. Odun iyi durumdaysa, yeni odunların üstüne ekleyip ilk olarak eski odunları kullanın. Odun fiyatları Ekim – Kasım ayları arasında Aralık – Ocak aylarına göre daha uygun olur.

  • Detektörleri inceleyin.

Kış, ev yangınlarının en yoğun olduğu mevsimdir. Karbon monoksiti çok daha önemli bir tehdit haline getiren, sıkıca kapatılmış bir evdir. Duman detektörlerinizin çalışır durumda ve yeni pilleri olduğuna emin olun. Evinizde karbon monoksit detektörleri yoksa satın almanızda fayda var.

  • Çimleri hazırlayın.

İlkbaharda yemyeşil bir çim istiyorsanız, sonbaharda çimlerle ilgilenmelisiniz. Aşırı sıcaklıklar yeni çimlerin büyümesini engeller. Eylül – Ekim ve Nisan – Mayıs, taze çim oluşturmak için uygun olan aylardır. Sıcaklık düşüşünü dikkate almazsanız, zamanınızın yarısı boşa gider. Çimlerin ne zaman aşılanacağı konusunda farklı görüşler vardır. Fakat genelde sonbahar bu iş için en uygun mevsim olarak görülür. Bu sayede çiminizin büyümesi için bolca zamanı olacaktır. Bu nedenle, en geç Ekim sonunda çimleri havalandırın ve bakımını yapın. Ardından, Kasım ayı sonlarında gübre uygulayın. Böylece çimleriniz, kışın kar altında enerji depolar. Bahar mevsiminde ise bahçeniz yemyeşil olur.

  • Ağaçları kontrol edin.

Ağaçlarınızın sağlığını, özellikle evinizin veya komşunuzun üzerine düşebilecek olan yapraklar düşmeden önce kontrol edin. Ölen bir ağacın kendini belli edeceğini düşünmeyin. Bazen, özellikle çok ağaç varsa ölen bir ağacı fark etmeniz zor olur. Sonbahar, ağaçları budamak için iyi bir zaman değildir, ancak evinize yakın dallar varsa, onları kıştan önce budamak iyi bir fikirdir. Böylece dış cephe kaplamanızın veya pencerelerinizin önünde buzla kaplı dallar olmaz.

  • Kar temizliğine hazırlanın.

Kış ayları yaklaştıkça, müstakil ev sahiplerinin kar temizleme işlemlerine hazırlık yapmaları gerekiyor. Kar yağışının getireceği zorluklarla başa çıkmak için önceden hazırlık yapmak, hem ev sahiplerinin güvenliği hem de evlerinin bakımı açısından önemlidir.

Kar yağışı sırasında kullanılacak olan temizleme ekipmanları, müstakil ev sahipleri için oldukça önemlidir. Bu ekipmanlar arasında kar küreği, kürekleme tepsisi, tuz, kum ve buz çözücü gibi malzemeler bulunmaktadır. Ayrıca, bir kar küreme makinesi de ev sahiplerinin işini kolaylaştıracaktır.

Kış mevsiminden önce kar temizleme makinesini çıkarın ve çalıştırın. Karlı sabahlar için her şeyin hazır olduğundan emin olun.  Ayrıca tuz ve kürek durumunu kontrol edin. Büyük bir kar fırtınasından sonra kürek bulamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde kış şartları neyi gerektiriyorsa ona yönelik hazırlıklar yapın.

  • Listenize göz atın.

Hazırladığınız iş listesini gözden geçirin. Yapılan ve yapılmayan işleri son kez kontrol edin. Önemli bütün işlerinden yapıldığından emin olun. Bu sayede kışa hazırlığınızı çok rahat ve olabildiğince eksiksiz yapmış olursunuz. Geriye sadece kışın tadını çıkarmak kalır.

Eşya depolama konusunda zorlanıyorsanız profesyonel eşya depolama şirketleriyle çalışabilirsiniz.

Sitemizde eşya depolama ipuçları, dekorasyon fikirleri ve daha birçok bilgiyi bulabilirsiniz. Daha fazlası için sosyal medya hesaplarımızı takip edin!

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Son Haberler