Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralarken, evin konumu da oldukça önemlidir. İş veya okulunuzun yakınında bir ev seçmeniz, günlük yaşantınızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, evin çevresindeki mahalle ve komşuları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Güvenli bir bölgede yaşamak, herkesin aradığı bir özelliktir. Bu nedenle, kiralayacağınız evin güvenliği ve mahalledeki suç oranları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Evin büyüklüğü de önemli bir faktördür. Kiralayacağınız evin büyüklüğü, ailenizin veya ev arkadaşlarınızın ihtiyacına göre belirlenmelidir. Ayrıca, evin içinde bulunan mobilyaların durumunu kontrol etmeniz gerekir. Kiralık evin temizliği, hijyen koşulları ve kullanılabilirliği hakkında doğru bilgiye sahip olmalısınız.

Ev fiyatlarının artması ve pek çok insanın artık memleketlerinden uzakta yaşamaları, kiralık ev taleplerini de gittikçe artırdı. Haberlerde sık sık emlakçılar, müteahhitler ya da ev sahipleri tarafından yanlış bilgilendirilen kiracıları görüyoruz. Bu sebeple, Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı hazırladık. İster büyük bir aileniz olsun ister tek başınıza yaşamak için bir ev kiralayın, bu maddeler çok işinize yarayacak.

1- Nasıl bir ev kiralayacağınızı planlayın

Bir ev kiralama sürecinde ilk adım, bütçenizi belirlemektir. Kiralayabileceğiniz evlerin listesini oluşturmadan önce, ne kadar para ayırabileceğinizi belirlemelisiniz. Kiralama için ayırabileceğiniz miktarı belirlemek, seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır. Bütçenizi belirledikten sonra, kiralayabileceğiniz evleri araştırmaya başlayabilirsiniz.

Günümüzde evler 1+0 15 m2 stüdyo dairelerden, metrelerce arazisi olan dev villalara kadar farklı şekillerde mevcut. Bu sebeple ev kiralarken ilk adım, kendinize uygun ev modelini bulmaktır. Beş kişilik bir aile için 3+1 bir apartman dairesi yetersiz olur. Fakat aynı daire tek başına yaşayan birisi için oldukça büyük kalır. Bu yüzden iş, ilgi, istek ve ihtiyaçlarını göz önüne alın ve uygun evi belirleyin.

2 – Doğru iletişim kurun

Kiralamak istediğiniz evi sahibinden kiralıyorsanız doğrudan ev sahibi ile iletişime geçin. Emlakçı yardımıyla kiralıyorsanız, emlakçıya sürekli ulaşabileceğiniz bir telefon numarası alın. Bu sayede, evi kiraladığınız kişiyle anında ve düzenli iletişim kurabilirsiniz.

İletişim kurmanın ilk adımı, ev sahibiyle açık ve dürüst bir şekilde konuşmaktır. Kiralamak istediğiniz ev hakkında sorularınız, endişeleriniz veya ihtiyaçlarınız varsa, bunları ev sahibiyle paylaşmanız gerekir. Ayrıca, kiralamak istediğiniz evin detayları hakkında doğru bilgi almak için ev sahibine sorular sormalısınız. Evde ne tür onarım işleri yapıldı, neleri değiştirdi veya yeniledi, tesisat veya elektrik işleriyle ilgili bir sorun var mı? Tüm bu soruları sormalısınız.

Ev sahibiyle doğru bir şekilde iletişim kurmak, ev kiralama sürecinde yaşanabilecek potansiyel sorunların önlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, ev sahibiyle iletişim kurarken dikkatli olmanız gereken birkaç nokta vardır. Kiralama anlaşmasında yer alan maddeleri okumak ve anlamak, olası sorunları çözmek için çok önemlidir. Kiralama anlaşmasında ne yazdığını okumadan imzalamayın. Herhangi bir sorun çıkması durumunda kira sözleşmesi belgeniz, haklarınızı ve yükümlülüklerinizi belirleyen en önemli belge olacaktır.

3- Komşuları tanıyın

Atalarımız o meşhur sözü boşa söylememişler. Sonuçta belirli bir süre sürekli komşularınızı göreceksiniz.  Evi beğenmiş ve tutmak istiyor olabilirsiniz. Fakat, üst katta bateri seti ile sekiz saat pratik yapan bir komşunuz varsa, kararınızı gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Komşularınızın kim olduğunu ve ne tür bir yaşam tarzına sahip olduklarını bilmek önemlidir. Örneğin, çocuklu bir aileyseniz, sessiz bir komşuluk ararsınız. Evinizin altında sürekli parti veren bir grup insan yaşadığını öğrendiğinizde, evinizi rahat bir şekilde kullanamayabilirsiniz. Aynı şekilde, hayvanlarınız varsa, hayvansever bir komşuluk da ararsınız.

Ayrıca, komşularınızın ne kadar gürültü yaptığına da dikkat etmelisiniz. Eğer komşularınızın evinde sürekli yüksek sesle müzik dinliyor veya çok gürültü yapıyorlarsa, uyku kaliteniz etkilenebilir. Bu nedenle, komşularınızın nasıl bir yaşam tarzına sahip olduklarını ve ne kadar gürültü yaptıklarını öğrenmek, evinizi kiralamadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir faktördür.

4- Evin bulunduğu muhiti inceleyin

Yedi kişilik geniş bir ailenin ihtiyaçları ile tek başına yaşayacak bir üniversite öğrencisinin durumu aynı değildir. Kiralamak istediğiniz evin muhitini gezmek bu anlamda çok önemlidir. Örneğin; dört kişilik bir aileyseniz, üniversite kampüsüne çok yakın bir ev tutmak pek iyi bir fikir olmayabilir. Çünkü etrafınızda sizin gibi ailelerden çok üniversite öğrencileri olacaktır. Bu durumda sosyalleşme, iletişim, istek ve ihtiyaçlar uyumsuz olabilir. Bu da komşularınızla geçinmede sıkıntılara yol açabilir.

5- Evi kontrol edin

Su sistemini, varsa klima ünitesini, kapı ve pencere kilitlerini, sıhhi tesisatı (tuvaletlerin sifonunun çalışması) ve diğer aksamları incelemelisiniz. Emlakçıya veya ev sahibine evin bakımını sorun. Sizden önce evin kaç kişiye kiralandığı, ne kadar süredir kiralanmak için beklediği de önemli hususlar olabilir.

Evi kontrol etmenin en iyi yolu, evi kiralamadan önce bir tur yapmaktır. Ev sahibiyle birlikte evde bir tur yapmak, ev hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olur ve potansiyel sorunları tespit etmenizi sağlar. Ev sahibiyle birlikte yapılacak turda, evin her köşesi kontrol edilmeli ve sorunlu herhangi bir alan tespit edilmelidir.

Evin kontrolü sırasında, özellikle de banyo ve mutfakta, suyun iyi çalışıp çalışmadığına ve muslukların sızıp sızmamaya dikkat edilmelidir. Elektrik sistemi, kapılar ve pencereler de kontrol edilmelidir. Ayrıca, evin güvenliği de kontrol edilmelidir. Evde yangın söndürücü var mı? Duman dedektörleri çalışıyor mu? Gerektiğinde yangın merdivenleri mevcut mu?

Evin kontrolü sırasında, ev sahibiyle birlikte sorunları tespit etmek ve bunları not etmek önemlidir. Böylece, evin durumu hakkında bir kayıt tutabilirsiniz ve ev sahibiyle gelecekteki sorunları çözmek için bir anlaşma yapabilirsiniz.

6- Kira kontratını iyi okuyun

Ev kiralamak, büyük bir adım ve önemli bir karardır. Kiralama işlemi sırasında birçok şeyi düşünmek gerekiyor. Bunların en önemlilerinden biri, kira kontratının detaylarını iyi bir şekilde anlamak ve buna göre hareket etmek. Kiralama kontratları, kiracı ve ev sahibi arasındaki sözleşmelerdir ve her iki tarafın haklarını ve sorumluluklarını belirler. Bu nedenle, kira kontratının tüm yönlerini anlamak ve buna göre hareket etmek önemlidir.

Ülkemizde bazı kiracılar ve ev sahipleri pek önem vermese de kira kontratı çok önemlidir. Yapacağınız kira kontratında kira ücretini ve kiranın nasıl yatırılacağını net bir şekilde belirtin. Anlaştığınız zam oranı ve kiranın süresi de açık bir şekilde kontratta yer almalı. Bunların dışında, istediğiniz özel maddeler varsa onları da sözleşmeye eklemeyi unutmayın.

7- Evi bir daha gezin

Evi gezdik neden bir daha gezelim diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Nedeni çok basit. Siz taşınmadan önce evin son durumunu net bir şekilde görmek. Evde herhangi bir hasar, mobilyalarda bir sorun, banyoda kırık bir fayans gibi durumlar varsa bunları tespit edin. Bu tür durumları tespit etmek için taşınmadan önce evi gezmek oldukça önemlidir. Böylece herhangi bir sorun tespit ederseniz, bunun düzeltilmesi için ev sahibini bilgilendirebilirsiniz.

Kira kontratında anlaşmaya varıldıktan sonra, evi gezip, herhangi bir görünür hasarı kaydedebilirsiniz. Duvarda delikler varsa bir fotoğraf çekin. Ev sahibini yazılı olarak uyarın. Siz taşınmadan önce ev sahibiniz hasarı giderebilir veya gideremeyebilir. Ancak, taşınmadan önce ev sahibine haber verilmesi önemlidir. Aksi takdirde ev sahibi sizi hasara neden olmakla suçlayabilir ve bedeli depozitonuzdan kesebilir.

8- Elektrik, Su, Doğalgaz gibi bağlantıları yapın

Eve taşınmadan önce mutlaka evdeki elektrik, su, doğalgaz gibi bağlantıların çalıştığına emin olun. Bunları kendi üstünüze almak genelde iyi bir fikirdir. Eşyalarınızı eve taşımadan önce bunların düzgün çalışması pek çok sorunun önüne geçmenizi sağlar.

9- İyi bir nakliye firması bulun

Eşyalarınıza iyi davranacak, onları incitmeyecek bir nakliye firması bulmak çok önemlidir. Profesyonel nakliye işlemi yapan firmaları araştırmak ve fiyat almak iyi bir fikir olacaktır. Taşınma sırasında fazla eşyalarınız varsa onları da Depola Depolama’ya gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz. Profesyonel eşya depolama, ev eşyası depolama, kıymetli eşya depolama gibi alanlarda üstün kalite hizmet almak için bizimle iletişime geçin!

Ev eşyası depolama konusunda zorlanıyorsanız hemen profesyonel eşya depolama şirketleri ile iletişime geçip yükünüzü hafifletin.

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Son Haberler