Kışa Hazırlık 2 – Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Kış gelirken hepimiz kendimizi kışa hazırlıyoruz. Bunun için kışlık kıyafetler alıyoruz. Konserveler hazırlıyoruz ve sonbaharda genelde detaylı bir ev temizliğine girişiyoruz. Fakat bunu yaparken de çok yoruluyoruz. Çünkü genelde plansız ve ani şekilde temizlik yapıyoruz. Kış öncesi detaylı ev temizliği nasıl yapılır bilirsek çok daha az yorulup, çok daha verimli şekilde temizlik yapabiliriz.

Ev temizliği, her zaman yapılmaya ihtiyaç duyulan bir iştir. Günlük temizliğin yanı sıra, detaylı bir temizlik de zaman zaman yapılması gereken bir iştir. Detaylı ev temizliği yapmak, evinizi daha sağlıklı, daha konforlu ve daha estetik hale getirir.

Kışa Hazırlık 2 – Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Dağınıklığı ortadan kaldırın.

Ev temizliği, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Ancak, günümüzde insanlar, yoğun iş temposu nedeniyle ev temizliğine yeterince zaman ayıramamaktadırlar. Bu da evde biriken dağınıklık ve kirin ortaya çıkmasına neden olur.

İlk adım olarak, evinizdeki eşyaları düzenleyin. Eşyalarınızı düzenli olarak yerleştirerek, evinizde dağınıklığın önüne geçebilirsiniz. Örneğin, ayakkabılarınızı bir ayakkabılıkta, çantalarınızı bir dolapta veya askılıkta muhafaza edebilirsiniz.

Derin bir temizliğe başlamadan önce hafif bir temizlik yapmanız gerekir. Temizlemeniz gereken yerlere ulaşabilmeniz için yerde, tezgahlarda ve masa üstlerinde birikmiş veya mobilyaların üzerine serilmiş eşyaları toplayın.

Plan yapın.

Kapsamlı bir iş yapmanın ne kadar zaman alacağını hesaplayın. Hangi odaları ne kadar süre temizleyeceğinizi planlayın. Çalışmayı birkaç güne, hatta haftaya bölmekten korkmayın. Sınırlı zamanınız veya daha büyük bir eviniz varsa yardım alabilirsiniz.

Unutmayın: Detaylı temizlik bir maratondur, bir kısa mesafe değil!

Malzemeleri alın.

Başlamadan önce ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Başladıktan sonra yapmak isteyeceğiniz son şey sürekli olarak yeni bir malzeme satın almaktır. Bazı gerekli temizlik malzemelerini aşağıda sıraladık:

  • Karbonat.
  • Süpürge.
  • Sert kıllı fırça.
  • Temizlik arabası (isteğe bağlı, ancak yardımcı olur).
  • Bulaşık sabunu.
  • Toz bezleri (mikrofiber en iyi sonucu verir).
  • Bahçe hortumu (bahçe işleri için).
  • Ellerinizi korumak için eldivenler.
  • Vileda.
  • Çok amaçlı temizleyici.
  • Süngerler.
  • Yüksek ve ulaşılması zor alanlar için teleskopik direk.
  • Elektrikli süpürge.
  • Beyaz sirke.
  • Pencere ve cam temizleyici.
  • Ahşap temizleyici ve/veya cila.

Banyo Temizliği

Banyo temizliği, ev temizliğinin en önemli ve aynı zamanda en zorlu parçalarından biridir. Banyonuzun hijyenik ve temiz olması sağlık açısından da son derece önemlidir. Bu nedenle, banyonuzun temizliğini doğru bir şekilde yapmak, evinizin genel temizliği açısından da oldukça önemlidir.

Banyonuzu temizlemek için, genellikle evde bulunan temizlik malzemeleri yeterlidir. Temizlik malzemeleri arasında, banyo temizliği için kullanabileceğiniz birkaç önemli malzemeyi sıralayabiliriz. Bunlar arasında ev yapımı veya hazır temizlik solüsyonları, sirke, karbonat, tuz, limon suyu, fırça ve bezler yer alabilir.

Tüm duşları, küvetleri, lavaboları ve tuvaletleri fırçalayın. Aydınlatma armatürlerini, aynaları ve cam kısımları silin. Cam duş kapılarını yıkayın. Kumaş perdeleri veya banyo paspaslarını çamaşır makinesine atın. Lavaboların altını ve çekmecelerin içini temizleyin. Kireçlenmiş alanları temizleyin. Bunun için sirke ya da özel bir temizleyici kullanabilirsiniz. Kapıyı ve kapı kollarını da unutmayın.

Mutfak Temizliği

Mutfak temizliği, evin diğer alanlarından daha sık ve detaylı bir şekilde yapılması gereken bir alandır. Çünkü yiyeceklerin hazırlandığı ve saklandığı bir yer olması nedeniyle hijyenik koşulların sağlanması hayati önem taşır. Mutfakta yapılan bir temizliğin yetersiz olması, mikropların üremesi ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca, mutfakta yapılan yemeklerin lezzeti ve kalitesi de temizliğe bağlıdır. Bu nedenle, mutfak temizliği düzenli olarak yapılmalı ve detaylı bir şekilde yapılmalıdır.

Mutfak dolaplarını silin. Buzdolabını temizleyin ve dondurucuyu çözdürün. Eski süngerleri atın. Ocağın üstünü fırçalayın ve iyice temizleyin. Fırını temizleyin. Kileri düzenleyin. Mikrodalgayı temizleyin. Lavaboyu dezenfekte edin. Tezgahları silin.

Ortak Alanlar

Birçok apartman, site veya konut projesi, ortak kullanım alanlarını paylaşan farklı hane halklarına ev sahipliği yapar. Bu ortak alanlar, merdiven boşlukları, asansörler, koridorlar, lobiler, çamaşırhaneler, spor salonları ve yüzme havuzları gibi yerleri içerir. Bu alanlar, ev sakinlerinin günlük yaşamlarında sık sık kullandıkları yerlerdir ve herkesin temizliğine katkıda bulunması gereken yerlerdir.

Kanepe ve sandalyelerin tüm minderlerini çıkarın ve altındaki boşlukları süpürün. Kilim ve halılarınızı şampuanlayın. Ya da halı yıkama firmanıza verin. Ahşap mobilyalarınızı parlatın. Süpürgelikleri, pencere kaplamalarını, aydınlatma armatürlerini ve tavanları silin. Dekorlarınızın tozunu alın. Elektronik cihazlarınızı temizleyin. 

Yatak Odası

Yatak odası, evde en çok zaman geçirilen yerlerden biridir. Bu nedenle, hijyenik ve temiz bir yatak odası, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Ayrıca, temiz bir yatak odası, dinlenme ve uyku için de uygun bir ortam sağlar.

Yatak etekleri, örtüler ve yorgan kılıfları dahil yatak takımlarını yıkayın. Yatağınızı çevirin. Pencere kenarları, yatak başlıkları ve aydınlatmalar gibi ihmal edilen yüzeylerin tozunu iyice alın. Şifonyerlerin arkası ve yatak altları da dahil olmak üzere mobilyaların altını süpürün ve silin.

Eşya Dolapları

Elbiselerinizi ve diğer eşyalarını kategorize edin. Artık ihtiyacınız olmayan veya kullanmadığınız her şeyden kurtulun. Fazla eşyalarınızı Depola güvencesi ile depolayabilirsiniz. Mevsimlikleri değiştirin yazlık kıyafetleri depolayın. Kışlık kıyafetleri çıkarın ve gerekli temizlik işlemlerini yapın. Dolapların içini süpürün. Rafları ve çekmecelerin içini silin.

Çamaşır Odası

Çamaşır makinesini ve tezgahı silin. Boş deterjan şişelerini ve diğer gereksiz malzemeleri atın. Temizlik malzemelerini düzenleyin. Çamaşır makinenizi dezenfekte edin. Makinenin filtresini ve diğer temizlik gerektiren kısımlarını temizleyin. Yerleri süpürün ve silin.

Vestiyer ve Ayakkabılık

Eşyaları çıkarın. Askıları ve rafları silin. Kullanılmayan eşyaları atın veya uygun şekilde depolayın. Vestiyerdeki eşyaları amaca ve kullanım sıklığına göre düzenleyin. Yazlık ayakkabıları temizleyip kaldırın. Ayakkabılığın içini süpürün. Daha sonra silin. Raflara örtüler (gazete, kağıt havlu vb.) serin ve ardından kışlık ayakkabıları yerleştirin.

Garaj

Mümkünse, garajda yer seviyesindeki her şeyi kaldırın ve oraya yerleşmiş olan tozu, yaprakları ve gizemli pislikleri temizlemek için bir süpürge kullanın. Bütün tozları silin. Ardından garaj zeminini süpürge ile temizleyin. Garaj duvarlarındaki eşyaları kontrol edin ve işe yaramayanları kaldırın. Gerekirse duvarların üzerinde fazladan askılar yapın. Garajda fazla eşya varsa bunları mutlaka depolayın veya bağışlayın.

Dış Alanlar

Ev temizliği, iç mekanların temizliği kadar dış mekanların temizliği de oldukça önemlidir. Dış mekanlar, evinizi ziyaret eden misafirlerinizin ilk izlenimlerini oluşturur ve evinizin dış cephesi, bahçesi ve çevresi, evinizin genel görünümünü belirleyen önemli unsurlardır. Ayrıca, düzenli olarak temizlenmeyen dış mekanlar, çevredeki mikroorganizmaların üremesine ve sağlıksız bir ortam oluşmasına neden olabilir.

Hortumu çıkarın. Verandaları, terasları, plastik mobilyaları, oyun ekipmanlarını ve evinizin dışındaki diğer büyük eşyaları veya alanları yıkayın. Bahçeyi düzenleyin. Bahçenizde filizlenen tüm istenmeyen çalıları ve yabani otları çekin. Kış öncesi çimlerin bakımını yapın. Kışın ölmesini istemediğiniz bitkileriniz varsa onları içeriye uygun şekilde taşıyın. Topraklarını değiştirin. Evde önceden belirlediğiniz alanlara yerleştirin.

Ev eşyası depolama konusu önemli bir konudur. Ev eşyası depolama konusunda zorlanıyorsanız kiralık depo kullanmak tam size göre.

Eşya depolama, ev fikirleri ve önerileri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Son Haberler